Anadolu’nun olduğu kadar Orta Asya ülkelerinin de pilavları çok meşhurdur. Özellikle de sebzesi ve etiyle çok lezzetli olan Özbek Pilavının yanında Bizim Çubuk Turşuları güzel ikili olur.  


Orta Asya’nın lezzetli yemeklerinden en çok bilineni de Türkmen ve Özbek Pilavlarıdır. Bugün sizlere lokum gibi etiyle lezzetli bir tavuklu türkmen pilavı tarifi paylaşmak istiyoruz. 


Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivaline sıklıkla gelen Özbeklilerden öğrendiğimiz bu pilav harika oluyor. Biz de pilavın yanına turşu ikram ediyorduk. Özbek pilavı ve Bizim Çubuk Turşuları çok güzel bir ikili oluyordu. 


Et, havuç ve pirincin eşsiz lezzeti. Et havuç pirinç hepsi aynı tencerede piştiği için tadı birbirine geçiyor ve enfes bir lezzet ortaya çıkıyor. Yanında da salatalık turşusu, turşu salatası yada karışık turşu olunca çok lezzetli oluyor. Mutlaka deneyin.


Özbeklerde kimyon çok önemli. Yemeklerinde çokça kullanıyorlar. Bu pilava da mutlaka tane kimyon koyun. 


Tavuklu Türkmen Pilavı İçin Gereken Malzemeler


-500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk

-3 adet orta boy havuç (İnce uzun çubuk çeklinde doğranmış)

-2 orta boy soğan (Piyaz şeklinde doğranmış)

-4 su bardağı baldo pirinç (Uzun pirinç)

-4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

-Tuz

-Kimyon


Tavuklu Türkmen Pilavı Yapılışı 


-15 dakika tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri güzelce yıkayıp süzdürün.

-Geniş bir tencereye sıvı yağı koyun. Yağ ısınınca iri piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin. Hafif pembeleşince tavuk etini koyun. Tuz da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. kısık ateşte tavuk eti suyunu çekip güzelce kavrulması gerekiyor. Daha sonra kalın kibrit şeklinde doğradığınız havuçları ekleyin.Bu aşamada sarımsak seviyorsanız 7-8 diş sarımsak atın ve 10 dakika kadar kavurun.


-Havuç yumuşayınca suyunu dökün. 

-Tuzunu ve tane kimyonu da ekleyin. 

-Havuçların üzerini kapatacak şekilde yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de koyun. Pirinçlerin üzerini kapatacak şekilde su ekleyin.Kesinlikle karıştırmıyoruz.

- Kısık ateşte pirinç suyunu çekince ocağın altını kapatın. Üzerine havlu kağıt koyup 20-25 dakika dinlendirin.

-Daha sonra tencereyi geniş bir kaba döküp güzelce karıştırın. Sonra servis tabağına alabilirsiniz.


-Ama unutmayın bunun yanında Bizim Çubuk Turşuları (salatalık turşusu, karışık turşu, turşu salatası, lahana turşusu, biber turşusu güzel gider. yoğurt, salata ve yemeğin üzerine de yeşil çay çok güzel oluyor. Özbek kardeşlerimizde bu şekilde sofralarını donatıyorlar. 

Afiyet Olsun :)


-Tariflerimizi beğendiyseniz lütfen arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.