Çubuk Turşusu hem lezzeti hem de doğallığı ile dünyada hızla tanınırlığı ve sevilirliği artarken, dünyanın çeşitli yerlerindeki turşuları da tanıyalım istedik. 

Bu nedenle ilk olarak Sauerkraut’ı tanıtmaya karar verdik.


Bizim Çubuk Turşularıyla tanışana kadar Sauerkranut Alman ve Avusturya mutfağının vazgeçilmezlerindendi.  

Sauerkraut kelimesi Almanca'da  ‘ekşi lahana’ demek. Lezzet olarak bizim turşulara benzemese de garnitür, salata gibi tüketilen bir tür turşu diyebiliriz.

"Bizim Çubuk Turşuları’nın lahana turşusu suyumu çıktı, neden Alman turşusu?" derseniz: Dünyada ki diğer turşuları da tanımak gerektiğini söyleyebiliriz. 

Bizim Çubuk Turşuları doğal organik fermente turşulardır. Sauerkraut’da kendi kendine fermente olan bir turşu çeşidiymiş.  İçerdiği yüksek laktik asit bağırsaklar için çok faydalı olduğu söyleniyor. Fermantasyon süresinde sirke gibi hızlandırıcı olmadığı için faydalı bakterilerle fermente olan lahana, bağırsaklarımız için doğal bir destekleyici haline dönüşüyor.


"Hayat bağırsakta başlar, bağırsakta biter." mottosunun doğruluğundan yola çıkarak,  hem kefir kadar faydalı hem de lezzetli turşularımızdan deneyip, yemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.


KAÇ KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ

1 büyük kavanoz 20 dakika


Sauerkraut Tarifi İçin Malzemeler


  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 1,5 yemek kaşığı deniz tuzu
  • 6-7 adet tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 2 adet defne yaprağı


Sauerkraut Tarifinin Püf Noktası

Kullanacağınız bütün ekipmanların sterilize olmuş olması çok önemli. İçerisinde sirke olmadığı için bakteri öldüren bir madde olmayacak. Eğer sterilize olmayan ürünler kullanırsanız yararlı bakteriler üretmek yerine, zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olursunuz. 


Sauerkraut Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İyice yıkadığınız ve suyunu süzdürdüğünüz lahananın göbeğindeki sert kısmı kesin.
  2. Lahanayı dörde bölüp, mümkün olduğunca ince bir şekilde kesin.
  3. Kesilen lahanaları geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ekleyin ve ovmaya başlayın.
  4. Lahananın bolca suyu çıkana kadar ezin ve ovun.
  5. İyice suyu çıkan lahanaların içerisine baharatları da ekleyin.
  6. Kullanacağınız kavanozu önceden mutlaka kaynar su ile sterilize etmiş olun.
  7. Lahanaları çok sıkışık bir şekilde kavanoza doldurun ama üzerine suyunun çıktığına emin olun. Yani kavanozu ağzına kadar doldurmayın.
  8. Sterilize edilmiş bir taş veya daha küçük bir kavanoz yardımıyla bastırarak, lahananaların büyük kavanozun dibine iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın. Büyük kavanozun ağzına sıkı dokunmuş bir kumaş gerin ve lastikte sabitleyin.
  9. İlk 24 saat içinde taşa veya kavonaza ara ara bastırarak lahanaları sıkıştırıp sulanmalarına yardımcı olur. Eğer 1 günün sonunda yeterli su birikmemişse, içme suyunu kaynatın, soğutun ve üzerine bir miktar ekleyin.
  10. 1 hafta boyunca oda sıcaklığında ama çok sıcak bir yer olmasın, güneş almayan bir yerde, mümkünse karanlıkta bu şekilde bekletin.
  11. Bu arada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacak ve bu sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacak.
  12. 1 haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatarak, buzdolabına alın.
  13. 1 hafta da buzdolabında fermente olan lahanalar yemeye hazır olacaktır.
  14. Buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz.