Menü
Alışveriş Sepetiniz

Çubuk Turşusu Hakkında Her Şey!

Turşunun tarihi M.Ö. ‘ye dayandığı bilinmektedir. Özellikle de askerlerin ve gemicilerin sefer yiyeceği olan turşu, 1071 yılında Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan’ın komutanlarından Çubuk Bey tarafından Çubuk ve bölgesinin fethi ile birlikte Çubuk’ta kurulduğu bilinmektedir. Osmanlı zamanında da bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve bir çok hastalıktan koruması nedeniyle turşu, saray mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden ve lezzetlerinden biri olmuştur.


Ancak ticari anlamda turşu kurulup satılması ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Mahallesi sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül tarafından 1950 yılında başlatılmıştır. Rum asıllı komşusunun tavsiyesi üzerine Çengelköy bademi denilen cinste ince kabuk salatalık üreterek turşu kurmaya başlayan Feyzullah Gül, daha sonra bu konuda çok fazla talep geldiğini görünce mahalledeki komşularına da salatalık ürettirerek turşu yapmaya yönlendirmiştir. 


Aşağı Çavundur Mahallesinde özellikle de ev hanımlarının ek gelir amacıyla her evde 100 ve üzeri tenekelerde üretilmeye başlanılan turşu, zamanla kapasitesi artarken ailelerin gelir kapısı olmuştur. 


2004 yılına gelindiğinde en fazla üretim yapan aile 1000 teneke turşu üreterek satışını yapar hale gelmişti. Hüseyin Yiğiner, Salih Yiğiner ve Mustafa Tuncel’in tavsiyesi üzerine Çubuk Belediyesi’nin zamanın belediye başkanı Adem Tuğluca tarafından 2005 yılında turşunun büyük bir sektör haline gelmesi amacıyla bir dizi çalışmalar yapıldı. İlk olarak turşu üretimi yapan ailelerin küçük işletmeler haline gelmeleri amacıyla üretim izin belgeleri almaları sağlandı. O dönemde belediyenin Sağlık İşleri Müdürlüğünde görevli Bekir Kılıç’ın önemli girişimleriyle ilçe bir çok atölye işletmeye dönüştürüldü. 



Daha sonra Başkan Adem Tuğluca’nın talimatıyla belediyede bir çok görevlinin de işin içine girdiği ve daha sonra ilçedeki tüm sivil toplum kuruluşlarının sahipleneceği Turşunun tanıtımını yapmak amacıyla Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali yapılmaya başlandı. Yapılan ilk festivalin ardından işletmeler gelen talepleri karşılayabilmek amacıyla hem üretim kapasitelerini hem de üretimlerini artırdı. O yıllardan bu yıla kadar daha sonra göreve gelen Lokman Özden, Tuncay Acehan ve Baki Demirbaş tarafından da festival yapılmaya devam edilmiştir.

2005 yılında 5 işletme yaklaşık 1000 ton üretimi ile başlanılan turşu üretiminde bu gün 26 büyük işletmeye ve 40 bin ton turşu üretimine ulaşılmıştır. Ayrıca ilçe genelinde binlerce küçük işletmede küçük çaplıda olsa her ev bir atölye şeklinde turşu üreterek satışını yapmaktadır. Bizim Köy Sepeti de bu küçük ev tipi işletmelerdendir, hedefi ise ürettiği doğal, ev yapımı ürünlerle lider işletmelerden bir tanesi olmaktır. Bizim Köy Sepeti’nin Bizim Çubuk Turşular’ı markası ne kadar da taklit edilmeye çalışılsa kalitesi ve lezzetiyle liderliği elinde bulunduruyor. 


Bugün 5 bin hektarlık alanda turşuluk sebze üretimi yapılırken, binlerce çiftçi sulu tarım yapmaya başlamıştır. İl dışından sadece 3000 bin mevsimlik tarım işçisi ilçeye gelerek üretime katkı sağlamaktadır. Toplamda ise 5 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir sektör haline gelmiştir. 


Türkiye’de tescillenen ilk ürünlerden olan Çubuk Turşusu, 2008 yılında tescillenerek markalaşmıştır. 

Çubuk Turşusu aldığı Coğrafi İşaret belgesiyle sadece Türkiye’de değil Dünya’da da markalaşmıştır.   


Alınan coğrafi işaret ile Çubuk Turşusu, belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürün haline gelmiştir. 



Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’de Çubuk Turşusu’nun sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınması amacıyla ilk olarak tanıtımla turşu sektörüne katkı vermeye başlanmıştır. Üniversite bünyesinde Gıda Teknolojileri bölümünün açılmasıyla laboratuvar hizmetleri ve turşu üretim yerlerinin denetimi gibi hizmetlerde akademik anlamda destek vermeye başlayan AYBÜ, özellikle inovasyon tekniklerini kullanarak ihracat hedefinin büyütülmesi konusunda projeler üzerine çalışmalar yürütmektedir. 


Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin ton turşu ihracatı gerçekleştirilen ilçede bu yıl hedef 15 bin tona ulaşmaktır.