Çubuk Turşusunun Püf Noktaları

Çubuk turşusu lezzetiyle ve her yıl Ankara’nın Çubuk ilçesinde düzenlenen uluslararası festival ile dünyaya adını duyurmuştur. Anadolu’nun bereketli topraklarında yer alan Çubuk, yetiştirilen tarım ürünlerinin lezzetiyle turşu kurarken püf noktalardan biri olan doğal ve lezzetli sebze, meyve seçimi gerçekleşmiş olur. 




Çubuk turşularının içerisinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Zaten ünüde buradan gelir. Turşunun uzun süre boyunca bozulmaması için ve turşu suyunu berraklaştırmak için içerisine eklenen limon suyu ve asit benzerleri kullanılmaz.


Ünlü Çubuk turşuların kaynağı olan Aşağı Çavundur köyü Çubuk turşusunun lezzet sırrıdır desek yanılmış olmayız. Bu bereketli topraklarda yetişen küçük hıyarlar toplanır ve taze taze turşu kurulumu için hazır hale getirilir. Bu da Çubuk turşusunun lezzetini artıran püf noktalardan biridir. Bizim Çubuk Turşuları, Bizim Köy Sepeti ve diğer organik tarım yapan üreticilerin geleneksel olarak uyguladığı ve atalarımızdan bizlere yadigar kalan küçük sırlar vardır. Atalarımız dolunayda ekilen tohumların daha bereketli olduğunu nesilden nesile aktarılan bilgilerle gözlemlemişlerdir. Bu kadim bilgiler bizlere ilham vermiştir. 


Turşu kurarken salamura suyunu eksiksiz bir şekilde doğru hazırlamak önemlidir. Turşu suyunun içerisinde su, kaya tuzu ve organik elma sirkesi bulunur. Aşağı Çavundur köyünün tatlı kuyu sularını kullanmak Çubuk turşusunun bir diğer püf noktasıdır. 


Karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve dere otumuzu hazır ettikten sonra turşu kurmaya geçebiliriz.