Ev yapımı ve doğal yöntemlerle kurulan turşu, binlerce yıldır iyi bir sebze ve meyve saklama yöntemidir. Turşu kurulma yöntemine göre gıdaların besleyici değerini yükseltir, bunun yanı sıra sindirim sistemi için gereken probiyotik kaynağı sağlar. Ankara’nın Çubuk ilçesi de dünyada en iyi ve en lezzetli turşu kuran bir yerdir. Özellikle de Bizim Köy Sepeti’nin (www.bizimkoysepeti.com) markası Bizim Çubuk Turşuları hem lezzetiyle hem kalitesiyle hem de probiyotik sağlıklı olması nedeniyle dünyaca ünlüdür.  

Turşu çok iyi bir probiyotik kaynağıdır

Nesilden nesile aktarılan tarifle yapılan ve içerisine hiç bir katkı maddesi katılmayan doğal yöntemlerle yetiştirilmiş sebze ve meyvelerle yapılan turşu, gerçekten iyi bir probiyotik kaynağıdır. 

Bizim Çubuk Turşuları, taze sebze ya da meyve ile kurulur, fermente yani mayalanma süresi tamamlandığında ürün insan vücudunda yapılamayan bileşikler açısından iyice zenginleşir. Bu zenginleşmeyi probiyotikler gerçekleştirir.

Turşu örneğin bir reçel gibi saklama yöntemi değildir. İçerisindeki tuz, sirke, sarımsak ve diğer sebzelerle iyi bir beslenme unsuruna dönüşür. Yemeklerin yanında bir miktar tüketilmesi hem sindirimin iyi çalışması hem de vücudumuz açısından eksiklerin giderilmesine büyük fayda sağlar.

Turşu Sadece Sebze Saklama Yöntemi Değildir

Bizim Çubuk Turşuları içerisindeki malzemeler, mayalanması ve sürekli fermente halinde olmasıyla sebze ve meyveler açısından katma değeri yükseltilmiş bir saklama yöntemidir. 

Başta şunu söylemek isteriz, Bizim Çubuk Turşuları salamura yöntemi değildir. Bir nevi mayalama yöntemidir. 

Önce kaya tuzu kullanılarak ortam tuzlandırılır, sirke ya da limonla asitleştirilir. Bu uygulama çürükçül olarak adlandırılan sebze ve meyveyi çürütebilecek bakterilerin ortadan kalkmasını sağlamak içindir. Bu ortam aynı zamanda ‘uçları seven’, yani ‘ekstremofil’ mikroorganizmaların üremelerini sağlayan bir seçici ortam oluşturur. Sebze ya da meyveyi turşuya dönüştüren de bunlardır, ancak işlem yavaş gerçekleşmek zorundadır. Mikroorganizmalar mevcut kaynakları kullanarak insanda üretilemeyen başka maddelere dönüştürürler. Bizim Çubuk Turşuları’nın besleyici özelliği de buradan gelmektedir.

Doğal Yöntemlerle Hijyenik Ortamlarda Kurulan Turşu Sağlıklıdır

Geleneksel yöntemlerle yapılan ve usuluna göre kaya tuzu, doğal sebze ve meyve kullanılmışsa elbette ev yapımı turşu sağlıklıdır. 

Evde kurulan ve küçük kavanozlara kurulan turşular zaman zaman karıştırılarak içinde biriken gaz kabarcıkları uzaklaştırılmalıdır. Bizim Çubuk Turşuları gibi doğal yöntemlerle yapılan turşuların, içerisinde zararlı bakterilerin üremesi mümkün değildir. Eğer turşu hava alırsa turşunun suyunun yüzeyinde küf plakları (Pamucaklama) oluşabilir. Bu doğal bir durumdur, turşunun bozulduğu anlamına gelmez. Tuşu, yine güvenle tüketilebilir. Doğal yöntemlerle yapılan turşu uygun ortamlarda en fazla bir yıl saklanabilmektedir. 

Mucizevi Gıda Turşunun sağlığa katkıları nelerdir?

Turşu ile besin değeri yükseltilen sebze ve meyveler sindirim sistemi için gereken probiyotik kaynağı sağlar. Turşunun içeriği olasılıkla sindirim sistemi salgısını uyarır, dolayısıyla diğer yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.

Turşuya ilişkin tek endişe tuzlu olmasıdır. Bunun çözümü ise basittir, biraz suda bekletmek tuzun fazlasını alır, ama lezzeti de değiştirir. Diğer seçenek ise en makul olanıdır, yemeğe ayrıca tuz ilave edilmeden gereksinim turşudan karşılanır, çok fazla tüketilmediği takdirde tuz yüklenmesi diye bir durum söz konusu olmaz.

Bütün Turşular Aynı Değildir 

Günümüzde geleneksel yöntemlerle yapılan ev yapımı turşuların yanında fabrikasyon turşuları da bulunmaktadır. 

Hızla artan fabrikasyon turşuları görünüşleri ve fiyat politikaları nedeniyle cazip görünsede sağlık açısından oldukça zararlı olduğu gibi lezzetleri de iyi değildir. 

Geleneksel yöntemlerin dışında endüstriyel yöntemlerle üretim daha hızlı işlem yapılması ve uzun süre rafta kalabilmesi için katkı maddesi kullanıldığı bilinmektedir. Bu yöntemlerde üretim her ne kadar turşuya benzese da kıvam olarak daha yumuşak, lezzet olarak da çok farklıdır. Turşu denilen bu gıdalar hem probiyotik değildir hem de turşu içerisinde yararlı bakteriler bulunmaz. Bu hazır turşular daha çok standart tat gereken ürünlere çeşni olması amacıyla üretilir. 

Ev yapımı doğal turşuların sebzenin turşulerı aynı bileşime sahip olmayacağı şeklindedir. Lahana turşusu, salatalık turşusundan farklıdır. O nedenle sofralarda karışık turşu tüketilmesi daha mantıklı bir seçenek gibi görünür, farklı lezzetler de tadılabilmiş olur. 

“En iyi turşu sirkeyle mi, limonla mı kurulur” sorusunun yanıtı ise asla bulunamayacağa benziyor. Buradan Adile Naşit ve Münir Özkul’u saygı ve sevgiyle hatırlamamıza vesile olduğundan, turşulu ve neşeli sofralarımızın vazgeçilmez sohbet unsuru olarak kalacaktır.

KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK


TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Yağmur YİĞİNER

Bilgi İçin: 0552 808 35 37 

Sipariş için: www.bizimkoysepeti.com 


Dünyanın en büyük arama motoru Google'den bizim isteğimiz, fabrikasyon turşuları değil, bizim gibi ev yapımı yöresel köy ürünlerine arama motorunun baş sayfasından getirmesidir.