Turşu Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey Bu Yazıda


Kış hazırlıkları yaz ayının başlamasıyla birlikte başlar ve kış mevsimine kadar devam eder.

Hemen hemen hepimizin anneleri tarafından yapılan turşu, annelerimizin sofralarından ünlü şeflerin menülerine transfer olmuştur.  Yüz yıllardır savaşçıların sofralarında yerini alan turşu, günümüzde de mutfakların gözdesi haline geldi. 

Peki, turşunun hikayesini merak ediyor musunuz?  Yada Çubuk turşunun kurulumunu merak ediyor musunuz? Turşu yapımını öğrenmek ister misiniz?

Havaların serinlemesiyle birlikte Ege ve Anadolu mutfaklarını tatlı bir telaş almaya başlar. Özellikle de Ankara’nın Çubuk ilçesinde hemen hemen her evde turşu kurulumu başlar. Meyveler, sebzeler önce tarlalardan bahçelerden toplanır. Sonra evlere getirilir ve iyice yıkanır. Kavanozlar dezenfekte edilir ve büyük tencerelerde hazırlıklar başlar. 


Artık her mevsim marketlerde sebze ve meyve bulmak mümkün. Ancak mevsiminde tüketilmeyen sebze ve meyveler sağlığımızda telafisi güç hasarlar meydana getirmektedir. Bu nedenle turşu çok sağlıklıdır ve uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye ediliyor.


Yükselen sağlıklı beslenme trendiyle birlikte gelenek ve göreneklerimizin kıymeti bir kez daha iyi nalaşılmıştır. Atalarımızdan gelen tariflerle hazırlanan Bizim Çubuk Turşuları ve salçaların değerini daha iyi kavramaktayız. 

Sağlığını düşünenler kış hazırlıklarının değerini daha iyi kavrıyor. Özellikle turşunun ünlü şeflerin tabaklarında boy göstererek yakaladığı popülerlik sayesinde ev turşuna ilgi yeni jenerasyonunda ilgisini çekiyor. Bu konuda evde turşu kurma zahmetine girmeyenelere Bizim Köy Sepeti ev turşularını kapılarına kadar götürüyor.  




Turşu Tarihi: 

Ağız Yakan Tarih


Turşu kelimesi dilimize Farsça’dan girmiştir. Ağız yakan ve ekşi anlamlarında kullanılmıştır. Turşulamayı kısaca, tuzlanmış, sirkeye ya da limona yatırılıp bekletilmiş sebze ya da meyve olarak tanımlamak mümkündür. Geçmişi hakkında ise çok fazla rivayet var. M. Ö. 7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söyleniyor. Hatta bu konuda bazı rivayetlerde bulunuyor. Örneğin 1402 Ankara Savaşı’nda Emir Timur’un fillerinden sebze ve meyveleri saklamak için turşu yapıldığı söylenmektedir. Osmanlı döneminin en şanlı döneminde de turşu paşaların sofralarında yerini almıştır. 

Padişahların sofraya salatalık turşusu ve lahana turşusu olmadan oturmadığı biliniyor. Hatta sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirdiği de biliniyor.



Turşu Çeşitleri


Fabrikasyon turşuları önermiyoruz. Mutlaka turşularınız ev yapımı ve doğal olmasını tercih ediniz. Gelişen teknolojiyle birlikte kullanılan çabuklaştırıcı pek çok yöntem raflarda satılan turşuların hem tadını hem de sağlığını kaçırmaya yetiyor. Önce bir turşu yapmak için malzemelerin en iyisini seçmelisiniz. Yada çok iyi doğal malzemeler kullanan Bizim Köy Sepeti’nin Bizim Çubuk Turşularını tercih ediniz. 

Bizim Çubuk Turşularının o kadar farklı çeşitlerde turşuları var ki inanamazsınız. Salatalıktan havucuna, karnabahardan enginara, ahlattan pancar turşusuna türlü türlü lezzetlere ulaşabilirisiz. Her bir turşu çeşidinin yanına yakıştığı yemekler de yörelere göre değişiyor.


Bizim Çubuk Turşuları’nda salatalık turşusu, acur turşusu, ahlat (Dağ Armudu) turşusu, bamya turşusu, biberiye turşusu (tatlı, acı, kıl, jelepeno, cin, tombul), brokoli turşusu, dağ eriği turşusu, domates turşusu (yeşil, kırmızı, dolma, olgun), ezme turşusu, fasulye turşusu, havuç turşusu, karışık turşu, karnabahar turşusu, kelek turşusu, kozalak turşusu, lahana turşusu, mürdüm eriği turşusu, pancar turşusu (kırmızı pancar), patlıcan turşusu (patlıcan dolma turşusu, alıç turşusu, ahlat turşusu, salatalık turşusu (bir numara), salatalık turşusu (iki numara), salatalık turşusu (sıfır numara), sarımsak turşusu üretilmektedir. Bizim Çubuk Turşuları kendine has nesileden nesile gelen bir tarifle üretilmektedir.


-Turşu Sindirime Yardımcı Olur


En çok tükettiğimiz turşu kuşkusuz salatalıktır. Onu lahana, acur, biber ve patlıcan takip ediyor. Mideyi dengeleyen, sindirime yardımcı olan turşunun özellikle ağır yemeklerin, bakliyatların yanında tercih edilmesi boşuna değildir. Ciddi bir probiyotik olan turşu, yararlı bakterileri artırarak sindirimi kolaylaştırıyor. Dinçlik ve rahatlık veriyor. Tabii ne kadar tükettiğiniz burada kilit nokta. Turşuyu özellikle çok tuzlu olduğu ve tansiyonu etkilediği için fazla tüketmemek gerekiyor.


Soru:

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali Ne Zaman Yapılacak?

( Turşu festivali ne zaman yapılıyor? ) ( Çubuk turşu festivali 2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023 -2024 - 2025 - 2026 ne zaman? )


Cevap: Çubuk turşu festivali, Ankara’nın Çubuk ilçesinde turşuların olgunlaşma zamanı ve kış aylarının başlangıcı olan her yıl Eylül ayının başında yapılmaktadır. Genelde Eylül ayının ilk yada ikinci hafta yapılan festivalin tarihi hafta sonuna göre yada okulların açılma tarihine göre değişmektedir. 


Soru:

Çubuk turşusu nerede satılır?

Cevap: Ankara’da yada diğer illerde aramak boşa geçen bir süredir. Pandemiyle birlikte kadın girişimci Yağmur Yiğiner, Bizim Köy Sepeti’ni kurarak dijital platformda yerini aldı. İnternet üzerinden Bizim Çubuk Turşuları markasıyla ürettiği turşuları satışa sunuyor. Bizim Çubuk Turşuları’nın Türkiye’nin her yine kargoyla kapınıza kadar göndermektedir. Ayrıca Yurt dışına da sevkiyat yapılmaktadır.  


Çubuk turşusunu nereden alabiliriz?  Çubuk turşusu için iletişim, telefon ve adrese nasıl ulaşabiliriz?

Cevap: Çubuk turşusu ilçenin hemen hemen her yerinde üretilmektedir. Özellikle de ilçede üretimin yüzde 80’i ev tipi turşu üretimidir. Çubuk turşusu sadece Ankara’nın Çubuk ilçesinde üretilmektedir. Başka bir yerde üretilenler hem suyundan hem ürünlerin kalitesinden hem de yapılış teknikleri bakımından çok farklıdır. Bu nedenle diyoruz ki Çubuk turşusunun tek adresi Ankara’nın Çubuk ilçesidir. Bizim Çubuk Turşuları da sadece Bizim Köy Sepeti’nde satışa sunulmaktadır. Lütfen taklitlerinden sakınınız. 


 

Turşu Kurarken Limon Mu Sirke mi?


Türk sinemasının unutulmaz filmi Neşeli Günler’i ve Münir Özkul ile Adile Naşit’in meşhur turşu suyu limonla mı yoksa sirkeyle mi kurulur kavgasını hatırlamayan yoktur. Limonla da sirkeyle de kurmak başarılı sonuçlar veriyor ama işin ehillerine sorarsanız koruk ve ekşi erik gibi doğal malzemeleri deneyerek de iyi turşu elde etmek mümkün. Turşuyu limonla yaptığınızda daha çabuk tüketmeniz gerekiyor ve uzu süre durmaz. Doğal ev sirkesi ile kurulan turşuların asit dengesi daha kolay sağladığı için özellikle tercih ediliyor. Ancak sirke turşunun doğal fermentasyon sürecini de etkiliyor. Bu nedenle Bizim Çubuk Turşuları doğal üzüm sirkesi ve içerisine az bir şekilde limon suyu konularak turşu kurulumu sağlanıyor. Bazı müşterilerimiz için ise gelen talep doğrultusunda sadece limon suyu ile de turşu kurulmaktadır. 




Turşu Malzemeleri Nelerdir?


Aklınıza gelen hemen her sebzenin ve meyvenin turşusu yapılabilir. Ancak olabildiğince doğal ve mevsiminde ürünleri seçmeniz gerekiyor. Turşu kuracağınız malzemeleri çok iyi yıkamak ve mümkünse biraz da suda bekletmek şart. Klor katılan musluk sularından değil, temiz içme sularından tercih etmek, tuz içinse doğal kaya tuzlarını tercih etmelisiniz. Bir kez kavanozlanıp kapağı sıkıca kapandıktan sonra hava almaması ve serin bir yerde beklemesi yeterlidir.


Turşu Nasıl Kurulur?


Turşu kurmaya önce kullanacağınız kavanozları dezenfekte ederek başlayabilirsiniz. Kavanozların ve kapakların sterilizasyonu için kaynar suyla yıkadıktan sonra fırında yüksek derecede kısa bir süre tutun. Eğer farklı sebze ya da meyveleri bir arada kullanacaksanız hepsini aynı ebatta doğrayın. Turşunun en önemli noktası turşu suyudur. Genelde 1 litre su, 1 su bardağı sirke ya da limon suyu, 3 çorba kaşığı kaya tuzu ölçü alınıyor. Suyun malzemelerini tuz içinde iyice eriyene kadar birbirine karıştırın. Yıkayıp kuruttuğunuz malzemelerinizi kavanoza dizin. Üzerine kavanozun alabileceği kadar suyunuzdan dökün.


Dilerseniz biraz limon kabuğu, ekşi erik veya koruk ekleyin. Sarımsak dişleri ilave etmek de lezzetine lezzet katacaktır. Daha iyi tat alması için içerisine mayalanmasını hızlandıran nohut eklemeyi unutmayın. Nohut bilindiği gibi en çabuk mayalanan malzemelerden. Turşu içine girdiğinde daha çabuk ve kolay ekşimesine yardımcı oluyor. Nohut yerine ekşi maya buğday ekmeği parçaları da tercih edilebiliyor. Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonrası sabır. Kavanozlarınızı sabırla güneş almayan serin bir yerde 3-4 hafta bekletmeniz, ara sıra ters çevirmeniz gerekiyor. Afiyet olsun…



BİZİM KÖY SEPETİ


KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK

TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Bilgi veSipariş için: 

www.bizimkoysepeti.com 

0552 808 35 37

Yağmur YİĞİNER


#bizimkoysepeti #bizimcubuktursulari #cubuktursusu #tursu #evyapımı #köyürünleri #evyapimi #koyurunlari #Organik #Doğal #dogal #Sağlıklı #saglikli #bizimkoysucuklari #Çubuk #cubuk #yoreselurunler #Yöreselürünler #saglikli #Ankara #İstanbul #İzmir #Muğla #baskent 

@bizimkoysepeti #kavun #kelek #tursu #kadikoy #ozcantursu #limon #sirke #nefis #pickle #melon #rod #pickledchopsticks