Propolis Nedir? Propolisin Tarihteki Yeri ve Faydaları Nelerdir? 


Teknoloji çağına girdiğimiz, uzaya uydular gönderdiğimiz ve uzay topraklarında hak iddia etmeye başladığımız bu günlerde halen arının gizemi bilim insanları tarafından tam olarak çözülememiştir. Arı ve arı ürünleri hakkındaki araştırmalar son hızla devam etmektedir. Bizim köy sepeti ailesi olarak daha yakından ilgilendiğimiz arı ürünleri içerisinde propolis de arı mucizesine hayran kaldığımız ve hakkında her gün yeni bilgiler öğrendiğimiz gıdalardan biridir. 


Propolis doğallığı ve her şeyin ilacını doğada aramayı ilke edinmiş bizim köy sepeti olarak bizim de ilgimizi çekmiştir. 

Propolisin oluşma hikayesi uzundur. İki farklı üreticinin emeği vardır. Doğanın mükemmel işleyişine güçlü bir örnek olan propolis öncelikle bitkiler tarafından üretilir. Bitkiler sert iklim şartlarından ve mikroorganizma saldırılarından korunmak amacıyla ürettiği reçineli bileşik, doğanın en gizemli varlığı bal arısı tarafından toplanıp transforme edilir. Transforme edilen propolis yapışkan, su geçirmez, antimikrobiyal ve ısıyı yalıtan öz halini alır. Arılar bu özü kovan içi temizlikte ve yalıtımda kullanırlar.




Propolis insanlık tarihi boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Eski Mısırlılar ölülerini mumyalarken, Yunanlılar ve Romalılar propolisi yaralarını dezenfekte etmek ve iyileştirmek amacıyla kullanmışlardır. Amerika kıtasına baktığımız zaman kadim geleneklere sahip İnkalar propolisi ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanmışlardır.   Bereketli Mezopotamya topraklarında hüküm sürmüş Asurlular ise tümör ve yara tedavisinde propolistenyararlanmışlardır. 17. yüzyıla geldiğimiz zaman İngiliz farmakopesinde propolis ilaç olarak listelenmiş ve kullanılmıştır. Günümüzde insanlarımızın her geçen gün doğallığa yönelmesi sayesinde adını sıklıkla duymaya başladığımız propolise bizim köy sepeti internet adresimizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. www.bizimkoysepeti.com 


Propolis besinsel bir gıda olmaktan çok flavonoidler,ve hidroksisinnamik asit türevleri gibi fenolik maddeler yönünden zengindir. Flavonoidler insanlar tarafından üretilemezler ve fotosentez yapan hücrelerde bulunurlar. Bu yüzden insan sağlığı açısından çok önemlidir.

Propolis hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırır. Bu sayede vücutta oluşan yaralar kısa sürede iyileşir. 

Propolis güçlü bir antioksidandır. Cildin yenilenmesine ve daha parlak cilt görünümü elde edilmesine yardımcı olur.
Günlük düzenli kullanım sonucunda içerdiği 
flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. 

Ağız içinde ve ağız kenarında oluşan yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. 

Not: İlaç değildir, ek gıdadır. Doğa ananın bizlere bahşetmiş olduğu mucizelerden biridir.