Çubuk’un Meşhur Yöresel Düğün Yemeği Homaça


Öncelikle bu tarifi hiç bir yerde bulamazsınız. Bizim Köy Sepeti’nin özenle saklanan ve nesilden nesile aktarılan Homaça Yemeği tarifidir. Öyle bazılarının yazdığı gibi patatesli, soğanlı yada içerisine başka bir şey konularak homaça yemeği yapılmaz. O tarifteki yemekler haşlama yemeği denilir. 


Homaça yemeği Çubuk ve yöresinde düğünlerde yapılırdı. Eskiden her düğün mutlaka homaça yemeği ile yapılırdı. Durumu iyi olan mutlaka 2 veya 4 dana keser ve kesilen danına etlerinin bir kısmıyla homaça yemeği yapılırdı. Diğer kısmı ise kavurmalık olarak ayrılır sabah ve akşam yemeklerinde davetliler ikram edilir. Homaça kına gecesi günü akşam yemeğinde ve gelin almaya gidilirken öğlen yemeğinde davetlilere ikram edilir. 

Bu Meşhur Homaça Yemeği'ni Çubuk ve bölgesinde sayılı ustalar bilirler. Bunlardan en meşhurları ise meşhur homaça aşçıları olarak tarihe geçmiş ilçe merkezinde Yemekçi Müzeyyen Derin ve Büğdüz ve çevresinde de Hatice Yiğiner'dir. Bu meşhur aşçıların üzerine aşçı tanımayız.  



-Şimdi gelelim Bizim Köy Homaça yemeğinin tarifine;


Homaça özel bir kemikli et yemeğidir. Kırmızı Et hiç bu kadar lezzetli ve yumuşak olmamıştır. Homaça yemeğindeki et lokum gibi olur. Homaça’nın anlamı kalça kemiği, uyluk kemiği dir. 


Homaça Eti Nasıl Olur? Büyükbaş Hayvanın Neresinden Hazırlanır? Her Büyükbaş Hayvandan Homaça Yapılır Mı?


Homaça kemikli etten hazırlanır. Yaylada yetişmiş süt danası denilen en fazla 2 yaşındaki erkek büyükbaş hayvanın etinden yapılır. Büyükbaş hayvanın sırt. boyun ve butlarından kemikli şekilde el büyüklüğünde kesilerek hazırlanan etten yapılır. Hazırlanan et bir gün patıska bezine sarılarak dinlenmeye bekletilir. Patıska bezine sarılmasının nedeni taze etin içerisindeki kanı emmesi içindir. Et böylelikle hem dinlendirilmiş olur hem de içerisindeki kan alınmış olur. Kan etin lezzetini bozduğu gibi hoş olmayan koku oluşmasına neden olur.


Homaça Yemeğinin Yapılışı;


Etler önce büyük tavlarda tere yağında hafif şekilde kızartılır. Daha sonra büyük kazanların içerisine en alta ilikli kaval kemikleri konulur. Üzerine az bir şekilde kuyruk yağı döşenir. Onun üzerine de kızartılan etler dizilir. Daha sonra ise çok az bir şekilde 1 bardak gibi su konulur. Kaya tuzu ilave edilir. Tencerenin ağızı kapakla kapatılır. Kapak ise hava almasın diye ve içerisindeki buhar çıkmasın diye hamur ile iyice kapatılır. 

Dikkat Homaça odun közünde yada düşük derecede odun ateşinde ağır ağır pişirilmelidir. Homaça en az 5 veya 6 saatte pişer.  


Homaça yemeği büyük tabaklarda servis edilir. Lokum gibi olduğu İçin et kemiklerinden kendiliğinden ayrılmıştır. 


Elbette Homaça yemeği masaya Çubuk Vişnesinden yapılmış hakiki vişne hoşafı ve Çubuk Turşusu olmadan servis edilmez.  Homaça’nın yanında Bizim Çubuk Turşusu Sakatalık Turşusu olmadan asla yenilmemelidir. Turşu ile Homaça yemeği adeta bir birine aşıktır. Biber turşusu, kuru soğan, salata Bizim Köy Bulgurundan yapılmış bulgur pilavı çok iyi gider. 




Homaça severlere Afiyet olsun.