Lezzetiyle Eşsiz Homaça Tescillendi 


Ankara’nın Çubuk ilçesinin özel et yemeği “Homaça” Çubuk Belediyesi’nin girişimleriyle tescillenerek coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. 


Yapılışı ve lezzetiyle Türkiye’de sadece Çubuk’ta yapılan özel günlerin yemeği “homaça” Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi.


Düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde hazırlanan yapılışı ve hazırlanma aşamasıyla epey zahmetli olan #homaça Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş’ın girişimleriyle Ankara’nın tescilli yemekleri arasına girdi. 


Geçmişte homaça yemeği olmadan düğün yapılmayan ilçede, masraf ve maliyetlerin yanı sıra homaça yapabilecek aşçılarında neredeyse kalmaması yemeğin giderek unutulmaya yüz tutmasına neden oldu. 


Gastronomi anlamında zengin mutfak kültürene sahip Çubuk’un turşunun yanında homaca yemeği de özellikle Ankaralılar tarafından yaşları 40’un üzerindeki kişilerce bilinmektedir. 


-Homaça eti nasıl olmalı?


Büyükbaş hayvanın erkek olanından ve 2 yaşı geçmeyen özellikle yaylada kekik ve endemik bitkilerle beslenmiş olmalı. 


-Homaça eti nasıl hazırlanır?

Etler sırt, but, boyun gibi kemikli kısımında el büyüklüğünde kesilerek hazırlanır. Etler öncelikle patıskaya (bez) serilir ve dinlendirilerek etin suyu, kanı alınmış olur. 


-Hamaça yemeği nasıl pişirilir?

Daha sonra büyük tavalarda kuyruk yağı veya tereyağında hafifçe kızartılır. Bu işleme mühürleme denilir. 

Daha sonra büyük bir kazanın altına kaval kemikleri ikiye bölünmüş şekilde serilir. İçerisinde çok az su ve tereyağ konulur. Kırmızı biber, tuz çok az bir şey suyuna renk versin diye salça konula bilir.  


-Hamaça yemeğinin yanında neler servis edilir? 

Kendi buharında kısık ateşte yaklaşık 8-10 saatte pişirilir. 

Servis yapılırken homaça tabağa sade bir şekilde konulur. Et zaten lokum gibi olmuştur ve kemikten kendiliğinden ayrılır. 

Sofraya servis yapılırken yanında bulgur pilavı, vişne hoşafı bizimköysepeti’nin markası olan ev yapımı Bizim Çubuk Turşuları ikram edilir. 


Bu özel yemeği tescilini yaptıran Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş’a, Çubuk Belediyesi Plan ve Proje Müdürülüğü ekibine ve Çubuk Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ekibine teşekkür ederiz.



Yağmur Yiğiner

Bizim Köy Sepeti