Bilindiği gibi sağlıklı olmanın en iyi yolu tedbirli olmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de çok sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak gerekiyor. 

Sağlıklı bağırsak florası içinde probiyotik almalıyız. Doğal olmalı ve kolay ulaşılabilmeli. Gelin bugün en ucuz, en sağlıklı ve içinde en fazla probiyotik barındıran yiyeceklerden ev yapımı Bizim Çubuk Turşuları’nın en çok talep gördüğü turşulardan Lahana turşusu yapalım. 

Lahana Turşusu yapmak için gerekli malzemeler; Lahana, kaya tuzu, sirke, sarımsak, defne yaprağı ve su 

Dış yapraklarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız sert ve sık yapraklı turşuluk lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın. En az dört eşit parçaya böldüğünüz lahanayı arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın. Özellikle kök kısmına doğru giden sert yaprakları ne kadar çok küçültürseniz turşunun o kadar kısa sürede olacağını aklınızda bulundurun.

Lahanaların üzerine kaya tuzunu ilave edip tuzla beraber ovun. Temiz ve geniş bir kavanoza ovduğunuz lahanaları ekleyin. Aralara kabukları soyulmuş ve iri doğranmış havuçları dizin ve tekrardan lahana ilavesiyle kavanozu doldurun.

Kavanozu doldurduktan sonra toz şeker, sarımsak ve sirkeyi ilave edin. İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun.

Son olarak kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra serin yerde muhafaza edin.

Turşuyu oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde en az 15 gün kadar muhafaza ettikten sonra servis edin.

Lahanada hangi yararlı bakteriler var?

Çoğunlukla;

-Leuconostoc mesenteroides

-Lactobacillus brevis

-Lactobacillus plantarum

Lahana Turşusu bağırsak duvarını sağlamlaştırır. Bağırsak duvarı İrritabl Bağırsak Sendromunun semptomlarının oluşumunda önemli bir rol oynar. Bağırsak duvarı bariyerindeki en hafif bir bozulma bile zararlı elementlerin ve yabancı patojenlerin bağırsağa nüfuz etmesine ve tahrişlere neden olmasına yol açabilir. 

Sonuç olarak, bağırsakta tahriş ve hassasiyet meydana gelebilir ve aşağıdakiler gibi tipik İrritabl Bağırsak Sendromu semptomları ortaya çıkabilir:

A) şişkinlik ve gaz

B) karın ağrısı

C) ishal ve kabızlık

Probiyotikler bağırsak mikroflorası için gerekli yüksek sayıda dost bakteri içeriği ile vitaminlerden daha kıymetlidir ve antibiyotik kullanımı, diyet değişikliği, enfeksiyonlar gibi dengenin bozulduğu durumlarda bağışıklığı güçlendirir. Bağırsak mikroflorası başta sindirim olmak üzere vitaminlerin, mikro elementlerin ve diğer yararlı maddelerin sentezlenmesi gibi birçok önemli fonksiyona sahiptir.

Günümüzde “ikinci beyin” olarak adlandırılan bağırsaklarımızı sağlıklı tutmak bağışıklığımızı arttıracaktır.

Bizim Çubuk Turşuları’nın Lahana turşularını, sofranızdan eksik etmeyin.