Bir çok hayvanın yumurtası yenilebilen olmasına karşın yumurta dendiği zaman aklımıza ilk gelen yumurta tavuk yumurtasıdır. Sayısız yemeğin yapımında kullanılan yumurtanın saymakla bitmeyen pek çok faydası vardır.

Tavuklar günde en çok 1 defa yumurtlayabilirler. Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu kanıtlamıştır. İçerisinde A, D, E ve B vitaminlerinin yanısıra pek çok vitamin grubu bulunur. Yumurta akı proteinlerinin form oluşturucu özelliği vardır. Bu yüzden keklerde kullandığımız yumurta kabartma tozu görevi görür.

Yumurta proteinleri ısı durumlarında katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda kıvam artırıcı özelliği görür. Yumurta sebzelerle beraber tüketildiğinde sebzelerin düşük olan protein miktarını artırır.

Yumurta içerisinde yüksek oranda yağ bulunur. Bu yağ iyi kolesterolün artmasına yardımcı olur. İyi kolesterol başta damar sistemi olmak üzere kalbin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Kemikleri güçlendirir ve ilerleyen yaşlarda kemik erimesi hastalığına yakalanma olasılığını azaltır. Yumurta göz sağlığını korur. Kas yapısını güçlendirir ve kas oluşumunu destekler. Yumurta beyni ve beyinsel aktiviteleri destekler. Her yaşta beynin zinde olmasını sağlar.