Festival ile Kaderi Değişen Turşu

Turşunun Başkenti neresi destek elbette herkes bilir Ankara’nın Çubuk ilçesi olduğunu.

Festival fikri ilk olarak 2003 yılında gündeme gelen ilçede, bir grup gizli kahramanın uzun süren uğraşları sonrası ilk festival 2005 yılında yapılmıştır.

İlçede dönemin Belediye Başkanı Adem Tuğluca’nın cesaretli bir adımıyla yapılmaya başlayan Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, o günden bu güne büyük bir coşku ve heyecanla yapılmaya devam ediyor.

Zamanla ruhundan ve amacından sapmalar yaşansa da turşunun kaderi ve ilçede bir çok insanın kaderi festivalle değişmiştir.

İlk turşu festivali projesinde festivalin logosundan da anlaşıldığı gibi öznesi turşu, et ve vişne olurken zamanla et ve vişne daha sonra gelen yönetimler tarafından dikkate alınmayarak ayrıştırılmasına neden olmuştur.

Turşu ile yürüyen festival sayesinde binlerce kişi istihdam edilmeye başlanırken, binlerce kişi de üretici oldu. Büyük işletmelerin yanında neredeyse ilçede her ev bir atölyeye döndü.

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir festival olarak tarihe geçerken, binlerce kişi yurt içinden ve yurt dışından ilçeye ziyarete geldi. Hem ilçenin tanıtımına hem de ekonomisine çok büyük katkı veren festival, ilçenin makus talihini de kırılma noktası olmuştur.

-Festival ile Çubuk Tanıtılırken, Çubuk Halkı Kazandı

Ev sahibi de mutluydu misafir de mutluydu. En önemlisi de festivalin amacına ulaşmasıydı.

Çubuk’ta 2004 yılından başlayan ve bu 2019 yılına kadar 14 defa düzenlenen Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali sadece Ankara’ya değil, İç Anadolu’ya hatta Türkiye’ye damgasını vurduğu görülmektedir. Her yıl on beş ülkenin katıldığı ve milyonlarca kişinin ziyarete geldiği festival katılımcılardan ve izleyicilerden de tam not alıyordu.

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalini diğer festivallerden farkı İlçeye girdi sağlayan en büyük festival olmasıdır.  Festival sayesinde turşunun ihracatı sağlanmış ve toptan almak isteyen tüccarlar festivale katılarak ürün siparişi vermişlerdi. Bazı çevrelerce engellemelere rağmen hatta ruhunun ve adının değiştirilmesine rağmen Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali çok kısa sürede inanılmaz gelişti.

Festivalin ilk başlangıç ismi Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalidir. Bu isimle başlayan festival, zaman zaman ‘kültür festivali’, ‘Çubuk festivali’ gibi ismi değiştirilmiş ve en son da logosu karnaval logosu şekilde neye benzediği belli olmayan bir şekille değiştirilse de bizim festivalimiz olmaya devam etmiştir. Tabi bunda ilçeyle bağlantısı olmayan festivalin ne amaçla yapıldığını bilmeyen, festival denince eğlenceden ibaret olduğunu zanneden organizasyon firmalarının da çok etkisi olmuştur. İlçeyle yönetir pozisyonda olanların en azından bazılarının festivalle ve logosuyla uğraşmanın uygun olmadığını zararı olduğunu kendileri de daha sonra anlamışlardır. Ancak iş işten gittikten sonra elbette geri toparlamak zor oluyor.

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ilk ruhuyla yapılsaydı bu gün ilçenin en önemli değerlerinden olan hayvancılık ve et üretimi, Kahramankazan'a kaptırılmamış olacaktı. Ayrıca hayvancılık sektörü gelişirken et sektörü de sucuk, pastırma, salam, sosis, kavurma gibi üretime yönelik girişimcilerin yatırım yapması sayesinde yeni sektörlerin oluşmasına neden olacaktı. Bu hem tarımsal sanayinin gelişmesine hem de istihdama katlı verecekti. Aynı şey vişne üretimin buradan hammadde olarak değersiz bir şekilde götürülmesini engelleyecekti. Vişnemizde turşu gibi ilçemizde mamule çevrilerek üretilecek ve yeni bir sektör doğmuş olacaktı.  

Biz ne yaptık? Festivali tek bir ürünle sınırlandırdık ve açık kalan pazarı da ilçe dışından gelenlere ayırdık. Festivalin nimetlerinden Beypazarı gibi diğer yörelerin faydalanmasını sağladık.  

Ancak hiç bir şey için geç kalınmış değil. Yeniden festivalde özüne dönüş olursa bunları yapmamak imkansız değildir. Sadece inanmak, logoyu değiştirmek ile bile birçok şey değişebilir…

 -Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ni düzenleyen belediye başkanları:

Adem Tuğulca

Lokman Özden

Dr. Tuncay Acehan

Av. Baki Demirbaş

 

Kalın sağlıcakla…

Yağmur YİĞİNER