Kurban etinin yanında ne yesem? Kurban etinin yanında ne servis etsem? Bol limonlu turşu salatası nasıl yapılır? Turşu salatası neyin yanında yenir? 


Artık kurban yaklaştı ve kurban etini nasıl yesek diye düşünmeye başladık. Valla ne diyelim eti güzel pişirince lezzeti de güzel olunca bütün diyetleri unuturuz. Ancak etin lezzeti kadar yanında tükettiklerimizde hem bu lezzeti artırır hem de sağlımızı korumumuza neden olur. 


Kurban etinin yanında bol limon eklenmiş Bizim Köy Sepeti’nden Bizim Çubuk Turşuları’ndan ilaveli turşu salatası ve sebzelerle birlikte tüketmek hazmı kolaylaştırıyor. Beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmek ise et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltıyor.


Toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı'nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çeken diyetisyenler, bunun için kurban etiyle birlikte bol salata tüketilmesini tavsiye ediyorlar.  


Kurban Bayramı'nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuzhan Zengin, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi. Bu nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Zengin, kurban eti tüketirken de yanında bol salata yenmesini tavsiye etti.


Kurban etinin hazmı kolaylaştıracak tarzda pişirilmesini ifade eden Zengin, şunları söyledi:


“Bayramın ilk günü kıyma olarak tüketilmesi hazmın kolaylığı açısından çok doğru bir karardır. Kurban etini dinlendirdikten sonra tüketmek çok daha uygundur. Eti en az 24 saat dinlendirmek gerekiyor. Yaklaşık 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır. Kurban bayramı süresince mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize etmeye özen gösterilmelidir. Yemekte ise 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz. Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz. İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir. Yada Çubuk’un meşhur vişne hoşafı bu lezzete lezzet katacaktır.” 


-Kurban etini doğru tekniklerle pişirmek lezzeti artırır



Bizim Köy Sepeti olarak kurban etlerini Ankara’nın Çubuk yöresine ait yöresel yemek olan homaça olarak pişirmenizi öneririz. Bunun yanında haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini de öneriyoruz.


Kavurma olarak yemek istiyorsanız etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmadan kendi yağı ile pişirmenizi öneririz.


Kurban etini nasıl pişirirseniz pişirin kurban etiyle sofraya bol limon eklenmiş turşu salatası servis etmeyi ihmal etmeyiniz.


Şimdi gelelim turşu salatasının tarifine;


Misafirin de geleceğini tahmin ederek biraz bol salata tarifi verelim. Turşu salatası için öncelikle 2 adet salatalık turşusu, 1 adet içi dolgulu kelek turşusu, biraz lahana turşusu, iki dilim pancar turşusu, 1 adet kuru soğan veya 2 adet yeşil soğan, 2 adet domates, 3 adet sivri biber, marul yada aysberk, 1 adet kırmızı kapya biber, bir tutam maydonoz, kekik, zeytinyağ, 8 tane siyah zeytin. Önemli not, turşular organik ev yapımı köy ürünlerinin üretilip satıldığı Bizim Köy Sepeti’nden Bizim Çubuk Turşuları olmasına dikkat edelim. 


Salatanın yapılışı ise; normal salata yapar gibi hepsini doğruyoruz. Salata tabağına koyuyoruz ve üzerine az bir miktar karışık turşu suyu ilave ediyoruz. Daha sonra limon, zeytin yağını ilave ediyoruz. Tuz ilave etmeyelim turşunun tuzu yeterli gelmektedir. 

Süslemeleri de yapıldıktan sonra sofraya servis edilebilir. Afiyet olsun…