Bildiğiniz gibi turşu deyince akla Ankara’nın Çubuk ilçesi akla gelmektedir. Dünyaca ünlü turşuların diyarı Çubuk’ta salatalık turşusundan başka çok farklı çeşitte turşular da yapılmaktadır. 


Turşunun Türk mutfağında önemli bir yeri olduğunu bilmeyen yoktur. Kışa hazırlık olarak neredeyse her evde bir turşu telaşı yaşanır. Ancak turşu artık sadece kış aylarında değil her mevsim sevilerek yenmektedir. Daha çok tüketilen turşuların arasından salatalık, lahana, karışık turşu, biber, pancar, kelek turşuları olarak bilinsede Bizim Köy Sepetinin turşu markası olan Bizim Çubuk Turşuları tarafından 30’dan fazla turşu çeşiti üretilerek satışa sunulmaktadır. 


Öyle turşu çeşitleri vardır ki, yiyenleri hayrete düşürür. Biz de sizler için birbirinden ilginç turşu tariflerini ve püf noktalarını yazmak istedik. 

İşte bu ilginç turşulardan bazıları; 


Avokado Turşusu Tarifi 


Ankara’nın Çubuk ilçesinde hemen hemen her şeyin turşuyu yapılıyor. Gün geçmiyor ki bizi şaşırtacak bir turşu daha duymayalım. Bu sefer şaşıracağımız ise avokado turşusu. Egzotik meyvelerden olan ve çok sevilen avokado, bundan böyle sofralarda turşu olarak da buluncak. 

İşte avokado turşusu tarifi…

Avokado Turşusu yapımı için malzemelerimiz;

-1 bardak doğal kaynak suyu

-1 bardak ev yapımı sirke

-Yarım su bardağı şeker

-1 yemek kaşığı kaya tuzu

-1 diş sarımsak

-1 avuç maydanoz

-2 adet soyulmuş ve ince dilimlenmiş avokado


Avokado Turşusu Nasıl Yapılır?

Şimdi gelelim avokado turşusunun tarifine. Öncelikle sirke, su, tuz ve şekeri bir tencerede kısık ateşte kaynatmalısınız. 

Dikkat edin şeker ve tuz eriyince ocaktan almalısınız. 

Öncesinden dezenfekte ettiğiniz kavanoza maydanoz, avokado ve sarımsağı yerleştirin. Üzerine hazırladığınız karışımı dökün.

Bir gece buzdolabında bekletin.

Afiyet ve şeker olsun Bizim Köy Sepeti’nin değerli takipçileri. 



Kiraz Turşusu Tarifi


Şimdisize ilginç bir turşu tarifi daha vereceğiz. Bu turşu da çok fazla bilinen tanınan bir turşu değildir. Özellikle Giresun tarafında çok bilinir ve severek tüketilir. İstanbul, Ankara, İzmir veya diğer illerde yaşayan Karadenizliler de severek tüketir. Yaz aylarının sevilen meyvesi kiraz, ülkemizde bolca bulunur. Ankara’nın Çubuk ilçesinde de çok üretilen bir meyve türüdür. Birçok alanda kullanılan kiraz meyvesini Giresun’a ait lezzetli mi lezzetli bir de tuzlaması bulunuyor. 


Bir çoklarınız ‘hadi canım bunun da mı turşusu oluyor’ diye söylendiğinizi duyar gibiyin. Sizi şaşırtacak bu lezzeti, yazın taze taze kirazlardan hazırlayabilirsiniz. Hazırladıktan 15 gün sonra kavurmasını yapıp, afiyetle yiyebilirsiniz. 


Bir nevi turşu da diyebileceğimiz kiraz tuzlusunun nasıl yapıldığını şimdi size anlatalım.

İşte Kiraz tuzlamasının tarifi…


Kiraz tuzlaması yapımı için 


Benimde çok sevdiğim bir meyve olan kiraz, yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biridiri. Ülkemizde bolca bulunan kiraz Ankara’nın Çubuk ilçesinde de çokça yetiştirilmektedir.  Kiraz tuzlaması yapımı için malzemeler

-3 kilogram kiraz

-2 su bardağı kalın kaya tuzu

-Su


Kiraz tuzlaması tarifi Nasıl yapılır?

Tuzlama yapmak için şimdi şöyle başlayacağız. Öncelikle kirazların saplarını koparıp, güzelce yıkamalıyız. Ardından dezenfekte yapılan ve iyice kurulanan cam kavanoza bir kat kiraz, bir kat kalın kaya tuzu koymalıyız. Bu işlemi kirazlar bitene kadar tekrarlayın. Daha sonra üzerine kaynatıp dinlendirdiğiniz suyu koyun ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin ve doğrudan ışık almayan bir yerde 15 gün kadar bekletmeliyiz. Belirtilen süre sonunda lezzetli kavurmalarınız için kiraz tuzlunuz hazır. Afiyetle yiyebilirsiniz. 



Karides Turşusu Tarifi

Benim de çok sevdiğim karides turşusu hakkında bilgi vermek istedim. Balık restoranlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan karidesi bir de turşu olarak denemenizi tavsiye ediyorum. Bildiğiniz tüm turşuları unutturacak bu tarif, akşam yemeklerinizin de yıldızı olacak. Her tadanın bayıldığı karides turşusu nasıl yapılır? Karides turşusunun tarifi ve malzemeleri aşağıda lütfen iyi okuyunu.

Karides Turşusunun yapımı için malzemeler;

-500 gram karides

-1 adet soğan

-Yarım demet maydanoz

-1 adet kereviz sapı

-1 adet limon

-Salamura suyu için ise;

-1 çay bardağı limon suyu

-1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi

-Zeytinyağı

-1 çay kaşığı pul biber

-1 tatlı kaşığı hardal

-1 tatlı kaşığı kişniş tohumu

-1 tatlı kaşığı tuz

-4 adet defne yaprağı


Karides turşusu şu şekilde yapılır; 


Turşu yapmaya şöyle başlayalım. Yapılacak turşu boyutuna göre bir tencere seçiniz. Büyük bir tencereye bol su, dilimlenmiş soğan, doğranmış maydanoz, kereviz sapı, limon dilimleri ve baharatları koyun. Koyduğunuz tüm malzemeleri yaklaşık 45 ila 50 dakika kaynatınız. 

Daha sonra hazırladığınız sebze suyuna karidesleri ekleyin ve 10 dakika daha haşlayın. Daha sonra süzüp soğumaya bırakın.

Soğuyan karidesleri büyük bir cam kasede salamura baharatları ve piyazlık doğranmış soğanla birlikte karıştırıp kavanoza aktarın.

Başka bir kasede iyice karıştırdığınız limon suyu, sirke, tuz ve zeytinyağını kavanozdaki karideslerin üzerine ekleyin.

Salamuranın karideslerin üzerini örtmesine dikkat edip buzdolabında bekletin.

Hazırladıktan 10 saat sonra tüketebilirsiniz.

Karides turşunu hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 


Ülkemizde Bilinmeyen Kore Mutfağından Kimchi (kimçi) Turşusu Tarifi


Bu turşu türü Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılan bir turşu türü değildir. Ama olsun biz bunun da tarifini vermek istedik. Belki yaparsınız. Kimchi (kimçi) Kore mutfağında olmazsa olmaz bir tür turşudur. Bizdeki turşular gibi sebzelerin fermente edilmesiyle elde edilen kimchi, tam bir probiyotik deposu olduğu için de günümüzde sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorileri arasında yer alıyor. Siz de evinizde kimchi yapmak, bu farklı lezzete sofralarınızda yer vermek istiyorsanız tarifimizi mutlaka deneyin. Yada en iyisi siz denemeyin ve bizim bildiğimiz dünyanın da tanıdığı Bizim Çubuk Turşuları’ndan deneyin.   


Kimchi İçin Gerekli Malzemeler

-1 adet japon turpu

-1 adet çin marulu

-5-6 dal yeşil soğan

-2 adet havuç

-1 adet pırasa

-5 cm kadar zencefil

-1 adet kuru soğan

-2 yemek kaşığı toz şeker

-2 yemek kaşığı pirinç unu

-2 yemek kaşığı pul biber

-2 tatlı kaşığı tuz

-Yarım bardak balık sosu (isteğe göre)

Kimchinin Yapılış Şekli

Öncelikle şöyle başlıyoruz. İlk olarak Çin marulunu iyice yıkayın ve dörde bölün. Ardından bu yaprakları da büyük parçalara bölün.

Daha sonra marul yapraklarını tuzlayıp 30 dakika bekletin. Havuç ve turpları ince uzun olacak şekilde kesin. Pırasa ve soğanı da ince ince doğrayın. Marulları bol su ile duruladıktan sonra doğradığınız sebzelerle birlikte kabın içine alın. Pirinç lapası için; 2 yemek kaşığı pirinç ununa, 2 bardak su ve 2 yemek kaşığı şeker ekleyin. Ocakta pişene kadar kaynatın. Kaynayan pirinç lapasına 2 yemek kaşığı pul biber ekleyin. Sarımsak, kuru soğan ve zencefili robottan geçirin. Ardından pirinç lapasının içerisine ekleyin. Pirinç lapasına 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırdıktan sonra, soğuması için kenarda bekletin. Bu aşamada isteğe göre balık sosu da ekleyebilirsiniz. Doğradığınız sebzeleri pirinç lapasına ekleyip karıştırın. Karışımı kavanoza doldurun ve kapağını kapatın. Serin bir yerde 1 hafta muhafaza ettikten sonra tüketebilirsiniz. Kimchiniz hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 


Bir de Kimchi Tarifinin Püf Noktaları Var Şimdi Onu da Verelim


Aynı Çubuk Turşularında olduğu gibi Kimchi yaparken mutlaka taze sebzelerden kullanın. Bulamazsanız mutlaka çürük kısımlarını kesin. Acı seviyorsanız, 2 kaşık yerine 4 yemek kaşığı pul biber ekleyebilirsiniz. Kullanacağınız kavanozları sıcak su ile sterilize etmeyi unutmayın. Bunların hepsi çok önemli kimse size bu püf noktalarını vermez. Bizim Köy Sepeti gönül rahatlığı ile bunları veriyor. Çünkü bilgiler paylaştıkça çoğalırlar. 


Sıkı Durun Şimdi Sırada Mango Turşusu Tarifi Var

Ben çok sevmesem de mango son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşan tropikal bir meyvedir. Mango turşusu ise Hint mutfağına ait bize göre değil ama onlar için nefis bir eşlikçidir. Valla bana göre Çubuk Turşusundan başkası çok lezzetli gelmiyor. Ama denemekte de fayda var. 

Zaman zaman Hintçe adı “aam ka achaar” şeklinde de karşımıza çıkabilen mango turşusu lezzetini içine eklenen çok sayıda baharat ve tohumdan alıyor. Siz de mango turşusunu evde yapmak isterseniz tarifini verelim.


Yapımı için malzemeler

-2,5 kilogram olgunlaşmamış mango

-100 gram çemen tohumu

-50 gram pul biber

-60 gram soğan tohumu

-100 gram rezene tohumu

-2 yemek kaşığı tane karabiber

-50 gram toz zerdeçal

-300 gram tuz

-1,5 litre hardal yağı

Mango Turşusunun Yapılışı; 


Mangoları soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bütün baharatları karıştırıp içine yarım su bardağı yağı ekleyin. Bu karşımın birazını kavanozun içine serpiştirin.

Mangonun bir kısmının her yanına baharatlı yağdan sürün ve kavanoza alın. Üzerine biraz daha baharatlı yağ serpin.

Aynı işlemi mangolar tükenene kadar yapın.

Kalan yağı da kavanoza mangoların üzerini geçecek şekilde doldurun.

Turşuyu 1 hafta kadar güneşte bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz.  Mongo Turşumuz hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 


Semizotu Turşusu Tarifi


Bizimde sizinde bildiğiniz semizotu, çok lezzetli ve sağlıklı. Semizotu ilkbahar ve yaz aylarının en sevilen sebzelerinden. Ben de çok seviyorum. Üstelik tam bir sağlık deposudur. Semizotuyla nefis bir turşu yapıp bu sebzeyi sofranızda dört mevsim misafir etmenizi tavsiye ediyorum. 


Semizotu Turşusu Yapımı İçin Malzemeler

-1 kilogram semizotu

-1 baş sarımsak

-1 avuç süs biberi

-2 su bardağı üzüm sirkesi

-Aldığı kadar su

-1 çay bardağı kaya tuzu

-2 yemek kaşığı şeker


Semizotu turşusu tarifi Nasıl yapılır?

Semizotunu ayıklayıp iyice temizleyin. Aralarına sarımsak dişlerini ve acı biberleri rastgele dağıtarak semizotlarını kavanoza doldurun.

Su, tuz, şeker ve sirkeyi bir kasede karıştırıp kavanozdaki sebzelerin üzerine ekleyin.

Turşunuz 3 gün içinde yemeye hazır hale gelecektir. Semizotu Turşumuz hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 




Patlıcan Turşusu Tarifi

Bizim Çubuk Turşuları sofralarımızın vazgeçilmezi. Özellikle kış aylarında sıcak tencere yemeklerinin yanında turşu çok iyi bir eşlikçi oluyor. Genelde salatalık, lahana, biber gibi malzemelerden yapılsa da aslında her sebzenin ve meyvenin turşusu yapılıyor. Örneğin benimde çok sevdiğim patlıcan turşusu... İçine çeşitli sebzeler doldurulan patlıcan turşusunun püf noktası patlıcanların turşu kurulmadan önce haşlanıp acı sularından arındırılmasıdır. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz patlıcan turşusunun tarifi aşağıda. Mutlaka Bizim Köy Sepeti’nden alarak denemelisiniz.


Meşhur Bizim Çubuk Turşularının Dolma Patlıcan Turşu Yapımı için malzemeler

-2 kilogram küçük turşuluk patlıcan

-1 adet küçük baş lahana

-1 adet havuç

-3 adet kırmızı salçalık biber

-10-15 dal kereviz

-1 demet maydanoz

-1 su bardağı sirke

-1 baş sarımsak

-1 çay kaşığı şeker

-3-4 adet defne yaprağı


Patlıcan Turşusunun Yapılış Tarifi 


Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün. Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama işlemi bitince bir kabın içine üst üste koyup, üzerine bir ağırlık oturtarak acı suyunun gitmesi için 3-4 saat bekletin. Bu arada lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın. Havucu da temizleyip küçük küpler halinde doğrayın. Doğradığınız bütün malzemeyi karıştırın ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına doldurup, kereviz sapı ile sarın ve kavanoza yerleştirin.

Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın ve bu suya her litresine 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip bu suyu kaynatın ve soğumaya bırakın.

Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyin.

Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu dökün.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletin. Bu sürenin sonunda nefis turşunuz yemeye hazırdır. Afiyet olsun…


Zencefilli Şeftali Turşusu Tarifi

Turşu denince aklımıza genelde sebzeler ya da ekşi meyveler gelse de şeftaliyle de nefis bir turşu yapabilirsiniz. Köri ve zencefil gibi baharatların desteğiyle bambaşka bir lezzete kavuşan şeftali turşusunu yedikten sonra, ‘Bu tarif bugüne kadar neredeymiş?’ diye hayıflanacağınızı garanti edebiliriz.


Yapımı için malzemeler

-1 yemek kaşığı bitkisel yağ

-1,5 çay kaşığı rendelenmiş zencefil

-6 olgun soyulmuş şeftali

-Bir tutam kırmızı pul biber

-Yarım çay kaşığı köri tozu

-3 çorba kaşığı şeker

-3 çorba kaşığı elma sirkesi

-Kaya Tuzu


Zencefilli Şeftali Turşusu Yapılışı 


Zencefilli Şeftali turşusu için öcelikle yağı sos tavasında ısıtın. Rendelenmiş zencefili yağa ekleyin ve zencefil hafifçe altın rengi olana kadar pişmesine izin verin. Soyulmuş şeftalileri içine atın.

Kaynamış şeftaliye, pul biber, köri tozu ve tuz ekleyin. Yaklaşık 15 dakika kalın bir sos oluşturana kadar orta derecede ısıtıp karıştırın. Şekeri ve sirkeyi ekleyin ve 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Daha sonra altını kapatıp tamamen soğumasına izin verin.

Hava geçirmez kavanozlara koyun ve bir hafta boyunca buzdolabında saklayın.


Çağla Turşusu Tarifi


Bizim Köy Sepeti olarak en çok sayttığımız turşulardan biri de Çağla Turşusudur. Benim en çok sevdiğim turşulardandır. Genellikle bademin ya da kayısının olmamış haline çağla denir.  Çağla, ilkbaharın gelişinin en güzel habercisidir. Köyde yaşayıpta çocukluğunda çağla toplamayan yoktur heralde. Ömrü yılda birkaç hafta olan bu lezzeti sofranızda daha uzun süre misafir etmek isterseniz, turşu yaparak saklayabilirsiniz. Kıtır kıtır kıvamıyla çağla turşusu, turşuya bakışınızı değiştirecektir. Tabiki turşu deyince akla Bizim Köy Sepeti’nin lezzetli turşuları olan Bizim Çubuk Turşuları akla gelir. 


Çağla Turşusu Yapımı İçin Malzemeler

-1 kilogram çağla

-1 litre ev yapımı sirke

-3 diş sarımsak

-1 yemek kaşığı kaya tuzu

-Limon


Çağla Turşusu Yapılışı

Çağlayı yıkayıp temizledikten sonra kaynar suda iki taşım kaynatın. Sirkeli su ile ovarak yıkadığınız çağlaları süzüp durulayın. Çağlaları büyük bir cam kavanoza yerleştirin arasına sarımsakları üzerine ise su ve kaya tuzu ile kaynattığınız sirkeyi dökerek 1 hafta kuru ve serin yerde muhafaza edin.


Yumurta Turşusu Tarifi

Turşu denince aklımıza genelde sebzelerle ya da meyvelerle yapılan Bizim Çubuk Turşuları’nın kütür kütür turşuları gelir. Ancak yumurta da şaşırtıcı bir biçimde turşu olarak karşımıza geliyor. Yumurta turşusu da çok başarılı bir malzemedir. Pancar suyunun etkisiyle dışı pembe içi beyaz olan bu turşular, özellikle salatalarınıza ve sandviçlerinize farklı bir lezzet katacaktır.


Yumurta Turşusunun Yapımı İçin Malzemeler

-8 adet yumurta

-1 su bardağı pancar suyu

-Ev Yapımı Sirke

-1 adet iri soğan

-2 diş sarımsak

-Kaya tuzu


Yumurta Turşusunun Yapılışı 

Yumurtaları katı olacak şekilde haşlayıp kabuklarını soyun. Soğanları küp küp doğrayıp soğan, sirke, su, tuz ve sarımsakları sos tenceresinde kaynatın.

Yumurtaları dinlendirdikten sonra bir cam kavanoza dizin. Hazırladığınız sosu da pancar suyuyla birlikte cam kavanoza ilave ettikten sonra bir hafta kadar serin ve karanlık bir dolapta saklayın. 1 hafta sonra turşunuzu tüketebilirsiniz.


Bamya Turşusu Tarifi

Bamya çok faydalı sebzelerden bir tanesi. Bamya, sevmeyenin hiç sevmediği, sevenin ise vazgeçemediği bir sebzedir. Yemeği, çorbası, kızartması derken, bamyanın turşusunu da yapalım dedik, sonucunda da çok beğendik. Siz de mutlaka denemelisiniz. Zira bu turşu bamya sevmeyenlere bamyayı sevdirecek kadar leziz. Bizim de çok severek yediğimiz bir turşudur bamya turşusu.  


Bamya Turşusu Yapımı İçin Malzemeler

-1 kilogram bamya

-4 su bardağı su

-1 litre sirke

-Kaya tuzu

-6 diş sarımsak

Bamya Turşusu Tarifi 

Bamyaları yıkayıp başlarını yarım koni şeklinde kesin. Sirke, su, kaya tuzu ve sarımsakları kaynatarak turşu sosu elde edin.

Büyük bir cam kavanoza önce bamyaları dizin sonra üzerine sosu ekledikten sonra yaklaşık 2 hafta kuru ve serin yerde muhafaza edin. Sonunda turşunuz hazır hale gelecek. 


Muz Turşusu Tarifi

Turşu denince birçoğumuz için akan sular duruyor. Hele bu Çubuk Turşusu olursa bambaşka oluyor. 

Ancak genellikle lahana, salatalık, biber gibi klasik turşuların dışına pek çıkmıyoruz. Halbuki çok farklı sebze ve meyvelerle de turşu kurabilirsiniz. Örneğin Bizim Çubuk Turşuları’nın 30’dan fazla turşu çeşidi bulunuyor. Bu turşulardan en ilginçlerinden biri de muz turşusudur. Tarifi de aşağıda, denemek istemez misiniz?


Muz Turşusu Yapımı İçin Malzemeler

-6 adet muz

-600 mililitre sirke

-4 yemek kaşığı tuz

-4 su bardağı su

-2 yemek kaşığı limon suyu


Muz Turşusu Tarifi

Muzları iyice yıkadıktan sonra olduğu gibi kavanoza yerleştirin.

Sirke ve tuzu karıştırın ve kavanoza dökün. Üzerine suyu ekleyin. Limonu da ekleyip kapağını kapatın.

Olgunlaşana kadar serin ve karanlık ortamda bekletin. Muz turşumuz hazır afiyetle yiyebilirsiniz.