Bizim Köy Sepeti’nin markası Bizim Çubuk Turşuları, Çubuk Ovası’nda yetiştirilen salatalık, domates, patlıcan, dolma kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye ve lahana gibi sebzelerden kurulan turşudur.. 


Bizim Çubuk Turşularının ham maddesi olan sebze ve meyveler sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanır. Bizim Çubuk Turşuları eskiden beri nesilden nesile aktarılan yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmaktadır.  

Bizim Çubuk Turşularının bilinen geleneksel özelliği ise; defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılmasıdır. Bizim Çubuk Turşuları tamamen ev yapımı turşu olup, sürekli fermente halinde olmasıdır. 


Bizim Çubuk Turşuları aynı zamanda antioksidan ve probiyotik kaynağıdır. Turşu oluşumunda kullanılan limon ve sirke meyve ve sebzelerin vitaminleriyle birleşince bağışıklık sistemini güçlendirir ve doğal bir antibiyotik deposu haline gelir. Aynı zamanda kan şekerini dengede tutar ve metabolizmayı hızlandırır.  Her mevsim tek başına sabah, öğle ve akşam sofralarınızda tüketebilirsiniz. Turşu hamilelikte mide bulantısını önler ve turşu yeme isteği bedenin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini almak için probiyotik bir kaynaktır. Bu sebeple hamilelerin canı sıklıkla turşu çekebilir.



100 yıllık tarihi geleneksel özellikleri, karasal iklim ve hava şartları özelliği nedeniyle Çubuk Ovası’nda yetiştirilen, katkısız salatalık, domates, patlıcan, dolma kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye ve lahana ürünlerinden, yabancı kimyevi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, tuz, sirke, esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu katılarak imal edilen farklı lezzete sahip bir turşu olmasıdır. 


Bizim Çubuk Turşularının bilinen en önemli özelliği hiç bir katkı maddesi olmamasıdır. Yüz yıl önceki tarifle hiç bir şekilde yapılışında değişme olmadan yapılmasıdır. Bu nedenle de her zaman çıtır çıtır ve çok lezzetlidir. Bizim Çubuk Turşuları’na defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılır. İçerisinde hiç bir katkı maddesi içermediği ve ev yapımı turşu olduğundan dolayı çok uzun ömürlü değildir. Ankara’nın Çubuk ilçesinin en önemli geçim kaynağı turşu imalatıdır. Çubuk’ta iki firma haricinde fabrikasyon turşu üretimi bulunmamaktadır. Çubuk’ta üretilen turşuların yüzde 80’i ev yapımıdır. 


pastedGraphic.png


Coğrafi İşaretli Ürün Açıklamaları

Coğrafi İşaretin Adı : Çubuk Turşusu 

Coğrafi Sınır : Çubuk ilçesi ve köyleri